Mahjong

Iljettävää taivuttelua Ylen uutisjutussa.

Yle kertoo irakilaisesta pakolaisesta Suomessa ja miten hän oli saanut käännytyspäätöksen ja kehoituksen hakeutua Irakiin odottamaan päätöstä työperäisestä oleskeluluvasta.  Kerrotaan kuinka pakolainen kävi töissä pakolaiskeskuksessa ollessaan ja odotellessaan päätöstä.  Aikanaan päätös tuli ja se oli hakijan kannalta kielteinen, eli hänelle osoitettiin ns. ovea.  Hän sai käännytyspäätöksen ja samalla oikeus asua pakolaiskeskuksessa loppui.  Tähän asti tarina meni vissiin ihan kirjan mukaan mutta sitten alkoi kertomus jostain toisesta kirjasta.

"Saifuddinin palkanmaksu alkoi tökkiä heti kun hän joutui poistumaan vastaanottokeskuksesta. Paperiton ei uskalla vaatia kohtelusta rangaistusta, sillä hän pelkää pakkopalautusta Irakiin. "

"Työnantaja vaatikin nyt Saifuddinilta työperäistä oleskelulupaa, vaikka Saifuddinin mukaan oli hyvin tiedossa, ettei sellaista löydy.​"

Tämä pakolaisemme alkoi jekylöihtemään eikä halunnut palata kotomaahansa koska ” Suomi on edelleen Irakia parempi vaihtoehto, mutta ruusuilla tanssimista se ei ole”.

 

Saiffuddillahan on täysi oikeus olla tuota mieltä Suomesta mutta se ei mitenkään vaikuta siihen että hänen tarinansa on Suomen viranomaisten toimesta tutkittu eikä tarinaa pidetty totena.

” Maahanmuuttovirasto ei pitänyt Saifuddinin tarinaa uskottavana, eikä siten usko tämän olevan Irakissa vaarassa. Saifuddin on toista mieltä. Hän ei palaa kotimaahansa mistään hinnasta.”

 

Maailmassa on miljoonia toinen toistaan surkeampia kohtaloita ja toinen toistaan ovelampia ihmisiä jotka yrittävät parantaa elinolojaan monenlaisilla konsteilla ja jopa kiristämällä meitä tavallisia suomalaisia syyllistämisellä.

Ihmisiltä tämä on jotenkin ymmärrettävää mutta sellainen laitos kuin Yle ei minun mielestäni ole oikeutettu hyväksymään jutuissaan lainvastaista toimintaa tai kertomaan siitä positiivisessa hengessä.

Tässä jutussa paperittoman työskentelyä luvattomasti ei mitenkään paheksuttu vaan päinvastoin tuotiin esille miten työnantajat olivat toimineet huonosti ja moraalittomasti.

Tuossa jutussahan on tapahtunut rikoksia useampiakin jotka tulisi Ylen saattaa viranomaisten tietoon ja edesauttaa näin asiansa hoitavien yrittäjien mahdollisuuksia hankkia leipänsä rehellisesti.  Nyt Yle päinvastoin surkuttelee luvattomasti Suomessa oleskelevaan käännytettyä joka ei hyväksy Suomen lakien määräyksiä.

ONKO MEILLÄ TARVETTA TÄLLAISEEN SUOMEN LAKEJA AINAKIN VÄLILLISESTI HALVEKSIVAAN YLEEN?

 

https://yle.fi/uutiset/3-9725076

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän wiljoantero kuva
Antero Manninen

ONKO MEILLÄ TARVETTA TÄLLAISEEN SUOMEN LAKEJA AINAKIN VÄLILLISESTI HALVEKSIVAAN YLEEN?

Ei ole, mutta vielä enemmän huolestuttaa, että yhteiskunta suojelee avoimesti näitä lainrikkojia.

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen

Tuo YLE:n juttu taitaa perustua illan A-studiota varten koottuun aineistoon. Ohjelmassa käsitellään aihetta, onko Suomeen syntymässä paperittomien työmarkkinat. Siksi ei painopiste jutussa olekaan paperittomien rikkomuksessa, vaan työnantajien huomaamasta mahdollisuudesta käyttää paperittomia hyväkseen.

Paperittomien palauttamisesta ja heidän löytämisestään voidaan tehdä eri juttu, mutta ymmärrän hyvin, ettei kaikkea voida mahduttaa yhteen juttuun. Myös lähdesuoja ja muu journalismin etiikka on otettava huomioon.

Eero Mattila

Ai, että paperittomuus olisikin työnantajien syytä...
- Tietenkään kaikkea ei saada yhteen juttuun mahtumaan, mutta perusasiat pitäisi Ylenkin pystyä selvittämään. Eli A. paperiton ei saa työskennellä Suomessa ja B. paperitonta ei saa työllistää Suomessa.

Samalla tavalla kuin pitäisi pystyä puhumaan laittomasta maahanmuutosta pitäisi pystyä puhumaan laittomasta työvoimasta, joka on laittomasti maassa ja pyrkii tekemään laittomasti töitä... ikävä kyllä poliittisesti ohjatun Ylen ohjelmista on aina vaan vaikeampi vaikea löytää totuutta.

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen

"Ai, että paperittomuus olisikin työnantajien syytä.."

Jos tämä oli tarkoitettu minulle, en ymmärrä missä niin olisin väittänyt. Sensijaan olet oikeassa, ettei paperiton voi luvallisesti työskennellä ja siksi hän onkin helposti hyväksikäytettävissä, joka lienee yksi jutun aiheista.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Silloin vastuullinen Yle olisi puuttunut siihen että työnantajat syyllistyvät rikokseen teettämällä töitä niillä joilla ei ole työnteko-oikeutta. Nyt vain surkuteltiin miten oleskeluluvaton ,väärennetyllä tarinalla turvapaikkaa hakenut joutuu Suomessa toteamaan:"Luottamukseni Suomen työnantajiin romahti hetkessä."

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen Vastaus kommenttiin #10

Toivottavasti, jopa luultavasti illan A-studio yrittää valottaa tilannetta sekä paperittomien, että hyväksikäyttävien työnantajien osalta.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Ylen ei pitäisi sortua tuijottamaan pelkästään yksittäistapauksia, kun on samalla kysymys joukkoilmiöstä - ellei ketään palautettaisi, seuraukset olisivat kestämättömät suomalaisille. Tällainen surkuttelu tosin myy paremmin kuin yleisen ongelman käsittely.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Ongelmaan on selkeä ratkaisu, ainakin osittain. Palauttaminen Irakiin on ajankohtaista.

Irakin pääministeri Haider Al Abad on jo Maaliskuussa kutsunut väkeä takaisin kotimaataan rakentamaan. Eikö kutsu ole tavoittanut reissaajia, en nimittäin usko että Irakilaisen on mukavampi elellä toisessa maassa, sosiaaliturvalla ja perheestään erossa ?

Isiksen kukistumisen myötä nyt on sopiva hetki auttaa oikeasti Irakia ja lähettää nuoret miehet kipinkapin takaisin. Uskon muuten, että Irakin hallituksen kanssa myös matkakustannuksista voidaan keskustella. Mitä tekee nyt asian eteen Suomen ulkoministeri ? Pelkät tyhjät paskapuheet ei jaksa enää lämmittää.

http://uutismaailma.com/onnea-irakilaiset-pakolais...

Käyttäjän SeppoKoski kuva
Seppo Koski

En yhtään ihmettele, jos meitä "mielensäpahoittajia" tulee jatkuvasti lisää, jokainen paperittoman=laittomasti maassa olevan työhön otto on poissa suomalaiselta!
Olen ymmärtänyt, että suomessa on muutama satatuhatta vailla ansiotyötä.

Jos turvapaikan hakuun syyt ovat tätä luokkaa:

"13. heinäkuuta kello 13:28

Ulkomaalaispoliisi pakkokäännytti tiistaina 11.7.2017 Irakiin miehen, joka oli yrittänyt itsemurhaa ja jonka lääkäri oli määrännyt akuuttiin psykiatriseen osastohoitoon viikkoa aikaisemmin.
Tänään 13.7.2017 irakilainen Lara vapautui Joutsenon säilöstä. Kiitos Stop deportations Finland tiimille ja lakimiehille! 4.7 Laraa oltiin pakkokäännyttämässä takasin isänsä luo, jota alunperinkin paennut."

jotain on pahasti pielessä.

https://www.facebook.com/groups/rhc.helsinki/?fref=ts
Refugee Hospitality Club (Finland)Julkinen ryhmä

Multilingual platform - Refugee Hospitality Club Finland Suljettu ryhmä
https://www.facebook.com/groups/757693904342096/?f...

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Paperittomilla ei voi olla pankkitiliä ja palkanmaksu lienee tällöin sääntösuomessa nykyisin mahdotonta. Työnantajan tulisi siis maksaa laittomasti pimeästi pöydän alta tässä tapauksessa oletetun palkan ilman kuittia, jolloin työnantaja sortuu rangaistavaan rikokseen.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Juuri näin. Suomessa on hyvin vaikea toimia työnantajana joka hoitaa kaiken lakien mukaisesti ja maksaa palkan osoitteettomalle, työluvattomalle ulkomaalaiselle henkilölle. En ymmärrä miten tuon voisi oikealla tavalla hoitaa vaikkei palkan määrässä olisi mitään korjattavaa. Edes työsopimusta ei ole helppoa noin vajavaisin tiedoin tehdä.

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen

Palkanmaksu käteisellä on mahdollista, ellei työntekijällä ole pankkitiliä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kuinka maksat paperittomalle palkan lakisääteisine maksuineen ja ennakonpidätyksineen noin käytännössä ?

Voi olla käytännössä melkoinen byrokratian kukkanen yllättäen työnantajan riesana vaatien tältä tuntien / vuorokausien selvittelyt tahoillaan.

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen Vastaus kommenttiin #16

Joo, helpompi on tietenkin jättää kaikki maksut ja palkka hoitamatta. Se nyt vain sattuu olemaan rikollista ja täytyy ottaa kiinnijäämisen riski.

Tuohon kysymykseesi asioiden käytännön hoidosta vastaus olisi pitkä, mutta katso täältä: http://www.tyosuojelu.fi/tyosuhde/palkka/palkanmaksu

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #17

Käytännössä taitaa olla liki mahdotonta, mutta toki joillekin yrtityselämästä mitään tietämättömälle teoriatasolla ja vakaassa uskossa jopa mahdollista. Työnantajalle tässä on jätetty koko ongelmavyyhti ratkaistavaksi, eikä kellekkään muille.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Näissä jutuissa on vaikea keksiä mikä ei olisi pielessä. Juurnalistisesti kauheaa roskaa, vaikea huonompaa tehdä, kuin etsiä yksittäistapauksia joka saa tipan jollekin, ehkä, riippuen kukkahattuisuuden määrästä, linssiin kunhan jutun rakentaa niin että kaikki fakta sivuutetaan.

http://www.jsn.fi/journalistin_ohjeet/

"Journalistin velvollisuus on pyrkiä totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen...Tietolähteisiin on suhtauduttava kriittisesti. Erityisen tärkeää se on kiistanalaisissa asioissa, koska tietolähteellä voi olla hyötymis- tai vahingoittamistarkoitus."

Miten olisi sellainen kysymys, luikuisten muiden joukossa, kukahan nyt sitten paperittomia käyttää hyväkseen ja miksi? Kyllä, jospas karkoitetaan molemmat rakentamaan Irakia ...

Marko Parkkola

10. Tiedot on tarkistettava mahdollisimman hyvin – myös silloin kun ne on aikaisemmin julkaistu.

12. Tietolähteisiin on suhtauduttava kriittisesti. Erityisen tärkeää se on kiistanalaisissa asioissa, koska tietolähteellä voi olla hyötymis- tai vahingoittamistarkoitus

Mietin että onkohan mitään työpaikkaa ollut olemassakaan. Jos henkilö on valehdellut turvapaikkaprosessissa, miksei sitten haastattelussakin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Olipas uutispläjäys, sama kuin kerrottaisiin että vankilasta karanneiden on vaikea saada asuntoa.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Näin mutta siihenkin voi ottaa katsannon ainakin sen asunnon tarvitsijan tai asunnon tarjoajan kannalta ja painottaa sitten tärkeäksi katsomaansa suuntaa.
Yle ilmeisesti olisi sen kannalla että kyllä on surkeeta kun karkuri ei saa asuntoa kun karanneille vangeille tarkoitettujen asuntojen tuotanto on romahtanut. Syy romahdukseen on tietenkin hallituksen joka ei halua velkaantua tällaisen vääryyden korjaamiseksi.

Käyttäjän ChristerSuominen kuva
Christer Suominen

Mitä muutakaan voit odottaa marxilaisiin propagandaa tuottaviin ja totuudesta piittamattomiin käsiin selkeästi vaipuneelta (ilmeisimminkin vale)mediatalo YLEltä?

Onhan YLEllä olemassa jopa oma propagandauutisaiheisto nimeltään "Työläisten riisto"!

Diktaattori Maduron totalitaristissosialistisen sisällissotaan kohta ajautuvan Venezuelan valtiollinen uutiskanava, samoin kuin Pohjois-Korean vastaava eivät YLEstä kauaksi jää.

Ken ei asiaa usko, voi itse tarkistaa sen täältä:

https://yle.fi/uutiset/18-62329

Toimituksen poiminnat